Шишка за вухом дитини: причини виникнення

Якщо батьки помічають за вухом свого малюка горбок, то одразу намагаються активно його «лікувати». Але для початку треба з’ясувати причину цього симптому. Шишка за вухом у дитини з’являється при різних захворюваннях, які потребують абсолютно різної терапії. Симптоматику даної патології можете прочитати у статті за цією адресою https://dai.kiev.ua/shishka-bilya-vuxa-mozhlivi-prichini-poyavi-mozhlivi-zaxvoryuvannya-terapiya/.

Причини виникнення

Збільшення лімфатичного вузла

При промацуванні така шишка м’яка, не рухається разом зі шкірою, безболісна. Зазвичай лімфатичні вузли збільшуються симетрично, тому шишки з’являються із двох сторін.

Причини збільшених завушних лімфовузлів:

  • Перенесені інфекції;
  • Середній отит. В цьому випадку можливе одностороннє збільшення лімфовузла;
  • Лімфаденіт.

Шишка за вухом у дитини збільшується у розмірах поступово. У новонародженого вона може бути непомітна.

Шишка за вухом дитини: причини виникнення

Епідемічний паротит

У народі захворювання називають свинкою.

Процес вражає завушні слинні залози, які збільшуються у розмірах, ущільнюються та виглядають як шишки. Характерний виражений набряк м’яких тканин у завушній ділянці, який переходить на щоку та мочку вуха.

Захворювання супроводжується такими симптомами:

  • Біль у вусі. Вона посилюється при розмові та жуванні;
  • При ускладнених формах захворювання на запальний процес залучаються інші органи – яєчка у хлопчиків, підшлункова залоза, суглоби, нирки, нервова система;
  • При паротиті шишка за вухом хвороблива при промацуванні. При огляді ротової порожнини виявляється слизова оболонка набрякла і гіперемована в області виходу вивідної протоки слинної залози (симптом Мурсу).

Пухлинний процес

На відміну від лімфовузлів, пухлинне ущільнення за вухом рухоме, зміщується разом шкірою. На перших стадіях процесу дитина скарг не пред’являє. Але найменша підозра на пухлину вимагає негайного звернення до онколога.

Навколовушний свищ

Виникає за внутрішньоутробного порушення формування органу слуху. Свищ – це канал, який за вухом відкривається в районі хрящової частини вушної раковини, а іншим кінцем виходить у ротову порожнину, середнє вухо або в область шиї. Шишка на місці вихідного отвору нориці утворюється тільки при запаленні тканин каналу.

Будь-яке ущільнення за вухом у дитини потребує консультації педіатра. Тільки він може відрізнити безпечний симптом від тяжкої інфекційної хвороби та призначити адекватне лікування.