Що таке ремінералізація зубів

Один із найпопулярніших напрямків у сучасній стоматології – ремінералізація зубів профілактичними засобами. Для багатьох термін ремінералізація звучить незрозуміло та загадково. Тим не менш, це, мабуть, найважливіший процес, що забезпечує здоров’я зубних тканин.

У чому суть? Ремінералізація – це насичення зубної емалі корисними мінералами та мікроелементами. Цей процес як перешкоджає руйнації тканин, а й зміцнює їх у майбутнє. Мікротріщини в емалі, що згодом утворюються природним чином у будь-якої людини, наповнюються частинками із зовнішніх джерел. Необхідні компоненти приживаються, стаючи оновленою складовою зуба.

Що таке ремінералізація зубів

З плином життя ремінералізація зубів відбувається природним шляхом, оскільки ми постійно отримуємо корисні речовини з води та їжі. Але далеко не завжди цього досить. Численні захворювання зубів часто виявляються сильнішими, і природне заповнення тканин мінералами не встигає зупинити процес руйнування емалі.

Крім того, нерідко стоматологічні проблеми є побічним ефектом змін в організмі, зовсім не пов’язаних з ротовою порожниною (вагітність, аутоімунні розлади, депресія тощо). Практично будь-який вид порушення обміну речовин в організмі спричиняє, у тому числі, і слабкість зубів.

На щастя, сучасна дентальна профілактика включає масу методів штучної ремінералізації емалі. На сьогоднішній день розроблено безліч ефективних засобів, що містять необхідні мінерали та мікроелементи у підвищеній концентрації. Це може бути як звичайні зубні пасти, і спеціальні аплікаційні гелі. Їхні склади різноманітні і зазвичай підбираються за рекомендацією лікаря. Але є й універсальні зразки, ефективні та безпечні для застосування у будь-якій ситуації.

Що таке ремінералізація зубів

Окремо варто відзначити, що зубна ремінералізація актуальна вже в ранньому віці – з моменту появи молочних зубів. Багато хто помилково думає, що якщо вони в будь-якому випадку випадуть, то й сильно доглядати їх не обов’язково. Правда ж полягає в тому, що саме від стану молочних зубів багато в чому залежить майбутній розвиток та здоров’я корінних. Тому навіть у маленьких дітей застосування ремінералізуючих засобів дуже бажано практикувати.

В цілому ж, регулярна ремінералізація емалі у здорових людей здатна відкласти проблеми із зубами до глибокої старості. Про це варто пам’ятати та не нехтувати можливостями сучасної профілактичної медицини.