Як зміцнити сім’ю

Часто можна почути думки:

– Про необхідність роботи над відносинами у парі;

– Про необхідність знаходити компроміси;

– про важливість прийняття та поваги іншої людини тощо. і т.п.

Але що це може означати практично, як здійснити таку роботу?

Погодьтеся, дуже дивно звертати увагу на те, що, на перший погляд, не є проблемою.

Приблизно половина пар зрештою стикається з проблемами у відносинах і … не може їх вирішити.

Все починається задовго до кризових явищ ще під час встановлення відносин, коли відсутній ефективний діалог про майбутнє сім’ї.

Люди по-різному дивляться на світ, дуже невиразно уявляють спільне майбутнє, рідко мають спільні цінності та цілі.

Як зміцнити сім'ю

Цілком покладаються на первинні почуття, які дуже короткострокові.

Сучасним людям у суспільствах західного типу властива серійна моногамія, коли одні постійні відносини змінюються іншими й у середньому тривають від 2 до 4 років.

Полігамія також поширена і понад 75% представників обох статей заявляють про те, що вступили б у зв’язок за рамками відносин за умови, що їх партнер ніколи не дізнається про це.

Крім того, до 4% дітей виховується не їхніми біологічними батьками, які не знають про це.

Всі ці факти говорять про відсутність реальної відповідальності у відносинах між людьми, а також хоч скількись тривалого сімейного планування.

Розлучення батьків – серйозний стрес для дитини, який збільшує ризик розвитку у нього депресивних розладів у майбутньому та інших психологічних проблем.

Але в той же час діти можуть прийти на допомогу у збереженні та розвитку відносин.

Яким чином? – Все дуже просто.

Якщо батьки займаються питаннями фізичної, психологічної, соціальної, інформаційної, статевої тощо. безпеки дітей, вивчають і застосовують сучасні методи, то вони чітко побачать у взаємодії з дитиною свої власні проблеми та зможуть ефективно опрацювати їх.

Чому це працює?

Людська психіка має низку особливостей і знайде пояснення будь-якій поведінці, підбере під нього обґрунтування. Люди, таким чином, не бачать і не визнають свої проблеми, а отже, не можуть з ними нічого зробити.

У дитині ми, як у відбитку, можемо реально побачити свою проблему, визнати і почати її вирішувати.

Наприклад, зайнявшись вибудовуванням кордонів у вашій родині, вивчаючи відповідні матеріали, ви побачите багато чого, що раніше взагалі не було у сфері вашої уваги і зможете попрацювати зі своїми стереотипами.

Крім того, ваша дитина буде більш підготовлена до самостійного життя, а життя всієї родини стане більш комфортним.

Якісне залучення всіх членів сім’ї у ці питання дозволить їм прийняти реальну відповідальність за майбутнє дитини, яка не обмежується видобутком ресурсів.

Довіра та близькість у відносинах з дитиною можуть поширитися на всю родину та зроблять стосунки міцнішими.

Як зміцнити сім'ю

З іншого боку, підготовка до різних етапів розвитку дітей, наприклад підліткових змін – ідеально підходить для довгострокового планування загальної стратегії розвитку всіх членів сім’ї.

Педагогічні методи та прийоми донесення інформації до дітей цілком застосовні у взаєминах між дорослими.

Маючи ці інструменти, ви зможете розумніше спілкуватися в сім’ї, ефективно і дипломатично доносити інформацію і, як наслідок, уникнути безлічі помилок.

Наприклад, коли у людини стрес – підтримати, істерика – заспокоїти, а не карати і ображатися, адже так чи інакше в кожному з нас є маленька дитина.

І тоді первинні емоційні реакції поступляться місцем обдуманим, якісним рішенням.

Не чекайте, коли труднощі в сім’ї підштовхнуть вас до дій,

займайтеся саморозвитком та довгостроковим плануванням.

Усі аспекти взаємин між дорослими, від побутової конфліктології до організації якісного сну, можна опрацювати через різні кейси забезпечення безпеки дітей.

Кейси можуть бути у будь-якому вигляді: книги, відео, аудіо – головне, щоб вони були об’єднані загальною стратегією.

Сподіваюся для багатьох це буде серйозним стимулом для позитивних змін, які дозволять зробити будь-яку сім’ю суттєво міцнішою.

І ще, це реально можливо: прийти від «я повинен робити те і те для своєї сім’ї, тому що це мій обов’язок» до «я хочу робити все що я тільки можу для своєї сім’ї тому що це моє бажання».